Nyhed

Sneglehøj smidt affaldspladsen

Gladsaxe Kommune er parat til at ofre den mest tilgængelige gravhøj i Gladsaxe for en affaldsplads. Traditionen tro giver kommunen sig selv dispensation til at forringe endnu et kulturminde i Gladsaxe. For tiden anfægtes også gravhøjen Garhøj.

Sneglehøjs omgivelser i 1962 før anlæggelse af Motorringvejen. Kilde Gladsaxebilleder


I en tid med voksende interesse for danskerne kulturarv arbejder Gladsaxe Kommune på at reducere den på trods af, at der skrives den ene kanon efter den anden for, at vi skal huske vores historie. Få steder i Gladsaxe kan vi se rester af vores historie og ingen af disse steder har indtil nu kunnet eksistere utruede. Af i alt 4 offentlig tilgængelige gravhøje og dyser er p.t. Sneglehøj og Garhøj i overhængende fare for at blive yderligere forringet.

Særlig galt er det med Sneglehøj, hvor området blev udgravet senest i år 2005. Gravhøjen skal nu indbygges som del af en affaldsplads. Forud for angrebet på den fritliggende gravhøj er der udarbejdet en VVM-undersøgelse, et kommuneplan tillæg og en lokalplan. Der er altså brugt megen tid på at sikre sig en succes i relation til gældende regler.

DN Gladsaxe er fremkommet med indsigelse, men som reglerne har udviklet sig, har Gladsaxe Kommune gode muligheder for at få held med at ødelægge omgivelserne omkring højene, da det er blevet stadig vanskeligere at kunne fremkomme med indsigelser og endnu vanskeligere at få medhold.

 


Sneglehøjs omgivelser under arkæologisk udgravning i forbindelse med udvidelse af Motorringvejen. Copyright: Kurt Loftkjær


Kommunen har fået stadig stigende muligheder for at dispensere i egne byggesager og sager, der har med beskyttelseslinier at gøre. Det er status i disse sager og hvis lokalplan m.m. vedtages uændret, er eneste mulighed for DN Gladsaxe at indbringe sagen for Miljø- og Naturklagenævnet. 

Læs mere om Sneglehøjs historie på Sneglehøj

Fotoet viser Sneglehøj i 1962 liggende frit på marken med Herlev Kommune i baggrunden.

Områdekort for lokalplan LP 231
Lokalplan LP 231 Genbrugsstationen på Turbinevej
Kommuneplan Tillæg 10 Genbrugsstationen, forslag
VVM for udvidelse af Gladsaxe Genbrugsstation

Afgørelser om beskyttelseslinier ved bl.a. gravhøje kan findes på Natur- og Miljøklagenævnet hjemmeside

Kurlturarvstyrelsen: Tilsyn med fortidsminder

Kurlturarvstyrelsen: Vejledning om tilsyn med fortidsminder og sten- og jorddiger